Thuisverpleging

Just another SeoBureau site

By - admin

Automatische defibrillators (AED’s)

WAT IS HET VERBAND TUSSEN STRESS EN PLOTSELINGE HARTSTILSTAND?
Wist u dat april Stress Bewustzijnsmaand is? Gesponsord door The Health Resource Network (HRN), een non-profit organisatie voor gezondheidsvoorlichting, is Stress Bewustwordingsmaand een nationale, gezamenlijke inspanning om mensen te informeren over de gevaren van stress, succesvolle copingstrategieën te bevorderen, en schadelijke misvattingen en mispercepties over stress uit de wereld te helpen. . AED kopen? Kijk dan eens bij  aedmaster.nl

HOGE STRESSNIVEAUS KUNNEN ZWAAR ZIJN VOOR UW HART

We hebben allemaal wel eens gevoeld dat ons hart sneller gaat kloppen wanneer een onverwachte (en onverwacht lelijke) rekening zijn vervelende kop opsteekt of wanneer de kinderen weigeren om die online opdrachten op tijd in te leveren. Maar wist u dat hoge stressniveaus het risico op hartaanvallen en andere cardiovasculaire problemen verhogen, waaronder een hoog cholesterolgehalte, bloedstolsels en zelfs een hartstilstand?

Stress heeft niet alleen invloed op je gevoel van welzijn en kalmte, stress kan je zelfs op cellulair niveau beïnvloeden! Langdurige stress en stressstoornissen kunnen leiden tot een breed scala aan ziekten – van hoofdpijn tot maagklachten tot depressie – en ja, zelfs beroertes en hartziekten. Inzicht in het verband tussen geest/stress en gezondheid kan u helpen beter met stress om te gaan en uw gezondheid en welzijn te verbeteren.

De American Heart Association merkt op dat “er meer onderzoek nodig is om te bepalen hoe stress bijdraagt aan hartziekten – de belangrijkste doodsoorzaak onder Amerikanen. Maar stress kan van invloed zijn op gedragingen en factoren die het risico op hartziekten verhogen: hoge bloeddruk en cholesterolwaarden, roken, lichamelijke inactiviteit en te veel eten.”

WAT IS STRESS?

In principe is het de vecht- of vluchtreactie die in ons zenuwstelsel is ingebouwd. Het is de reactie die ons veilig houdt en ons snel in beweging brengt als er een onmiddellijke dreiging is – zoals wegrennen voor een aanvallende hond, vuur of een tegemoetkomend object.

“Wanneer je een bedreiging waarneemt, komen de stresshormonen in je bloedbaan terecht, waardoor je hartslag, bloeddruk en glucoseniveaus stijgen. Andere hormonen onderdrukken ook functies zoals de spijsvertering en het immuunsysteem, wat een van de redenen is waarom chronische stress je kwetsbaarder kan maken voor ziekte” (Federal Occupational Health).

Hoewel gevaar een veel voorkomende stressfactor is, kunnen een giftige werkomgeving, onzekere financiën, traumatische ervaringen, stress in het gezin of angst ook leiden tot chronische stress. Een slechte dag op kantoor of een eenmalige onenigheid met een geliefde zal uw gezondheid op de lange termijn niet schaden, maar chronische stress kan uw immuunrespons aantasten en u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en andere ziekten geven.

WAT KUNT U DOEN OM UW STRESSNIVEAU TE BEHEERSEN?
Hier zijn een paar goede manieren om op een veilige en effectieve manier met stress om te gaan (en ze zijn ook nog eens hart-gezond!):

Oefenen
Mediteer
Doe yoga met een vriend(in)
Drink een kopje kruidenthee
Bel een vriend
Ga een eindje wandelen
Knuffelen met een huisdier
Eet een stuk fruit
Speel een instrument

Als je stress als een brandslang onder druk staat, vraag dan om hulp. Ga op zoek naar een plaatselijke of online stressmanagementcursus of zoek een therapeut die gespecialiseerd is in stressstoornissen. Je hoeft dit niet in je eentje aan te pakken! AED  kan helpen.